Hvem elsker ikke klistermærker ? eller samlede på dem som barn. Nu kan man så bare lave sine egne på et hav af forskellige papirer, sølv, guld, neon, pastel, transparente mm.

Da jeg købte min Cricut Maker maskine vidste jeg slet ikke der var en "Print and Cut" funktion. Så det var en glædelig overraskelse, da jeg fandt ud af at både Cricut Maker og Cricut Explore har en lille scanner der kan læse og skære om en form. Funktionen kan jo både bruges til at skære ting ud, eller f.eks til at lave klistermærker.

SÅDAN LAVER MAN SINE EGNE KLISTERMÆRKER

Man skal huske at motivet max må være  16.54 cm x 25.22  når man printer på A4 papir og 17.14 cm x 23.49  når man printer Letters size. Inden for det område kan man lave forskellige motiver.
Der er lidt forskellige muligheder, men ens for dem er at det ikke er SVG skærefiler man åbner, men billeder/tegninger/motiver gemt som PNG, JPG, GIF eller BMP filer. Også ens er at motivet skal kunne isoleres, dvs det skal ligge på en ensfarvet baggrund så man kan fjerne baggrunden.

Man kan skære et objekt der ligger på en ensfarvet baggrund, hvor man først fjerner baggrunden og maskinen skærer efter yderkanten. Eller men kan lægge en form om sit objekt som maskinen skærer efter. Eller man har lavet alt helt klar i et grafisk program, både motiv og formen der skal skæres omkring, der gemmer man så filen som PNG med transparent baggrund og åbner den i Design Space. Nedenfor gennemgår jeg alle versionerne.

----------------

1. Upload ønsket motiv med en ensfarvet baggrund omkring. vælge altid "COMPLEX" da den ellers gør underlige ting med farverne.

2.Vælge tryllestaven oppe i venstre hjørne og klik på dit hvide rundt om blomsten

3.Man ser nu en print fil til venstre og en skærefil til højre. Gem filen.

4. Tryk Upload og vælg blomsten

5. Nu er blomsten åbnet i Design Space og ligner en almindelig skærefil, bortset fra der står cut/print ude til højre.

6. Man kan også se når man trykker på blomster at der er et lille billeder og der står print. Her har jeg lavet en masse kopier af blomsten(control C og Control V) eller oppe i menuen

7. Jeg har valgt en af kopierne og vælger "no fill" der hvor der før stod print. Blomsten bliver nu grå, det viser det er skærefilen. Jeg gør det fordi jeg ikke vil skære helt til kant, men have lidt hvidt omkring, så jeg forstører den grå skærefil så den er større end print blomsten foran.

8.Jeg vil også lave en blomster med en cirkel omkring. Jeg tegner en cirkel i Design Space. Jeg vælger så både cirklen og sender den bagud i menuen der hedder "arrange". Det samme gælder det forstørrede omrids om blomsten (den lå dog allerede bagved)

9. Man skal også huske at centrere. så først vælger man blomsten og den kurvede baggrund og centrere dem i forhold til hinanden i "Align" menuen. Derefter gøres det samme ved at vælge blomst og cirkel og så vælge først vandre og derefter lodret.

10. Nu er der 3 forskellige klistermærker, og der mangler kun sidste step. Lav baggrundene den skal skære efter hvide (den lysegrå og mørkegrå)

11. vælg blomsten og dens baggrund/omrids og tryk flatten så sidder tryk fil og skære fil sammen. 

12. Man kan se der nu kommer en sort ramme om blomsterne. Det er denne sorte ramme maskinens lille scanner læser og finder ud af hvor blomsterne ligger på skæremåtten.

Næste step er at printe ud. Har man fået lavet motivet større end 17.14 cm x 23.49 cm vil den ikke printe, men giver besked at filen ikke er "compatible", så må man bare trække det lidt mindre på måtten.

Man kan nu vælge "bleed" og den tror jeg egentlig bare man skal have på hele tiden. Maskinen er jo en top dyr maskine der låser strå tynde pasmærker så den bliver nok aldrig 100% præcis, men gør faktisk et rimeligt godt job synes jeg. Bleed gør at hvis man skærer direkte rundt om et motiv, fremfor at lægge hvidt omkring, så laver den en farve i kanten som er lidt pænere end hvis der kommer en smule hvidt omkring. 

Vælger man den underste "use system dialog" så kommer ens eget printer vindue frem bagved (man skal lige lede efter det). Den mulighed tænker jeg er mest vigtigt for inkjet for at man måske kan vælge bedre print/blæk settings.

13. Placer papiret i øverste venstre hjørne på skæremåtten. Man vælger materiale, og her må man som med alle materialer prøve sig frem. Jeg synes det er ret irriterende hvis man får skåret igennem begge lag til klistermærker, så man skal vælge noget der ikke har så meget tryk på, derfor brugte jeg med held "washi sheet" til de hvide klistermærker, men til de gennemsigtige og metal brugte jeg en anden setting (som jeg ikke kan huske nu). Neon var måske også washi med mere tryk.

13. Som altid, tryk på den blinkende knap på maskinen.

14. maskinen klar til at skære

15. Et lille lys/scanner tænder og kører lidt frem og tilbage og finder den sorte kasse om motivet.16. Når maskinen har fundet området skærer den som den plejer.

17. Her ser man det "bleed" jeg omtalte i punkt 12. Man kan selv vælge om man vil have det på eller ej. Det meste forsvinder jo når man piller papiret omkring af.

18. Her de tre klistermærker som jeg synes den har skåret ganske fint.

19. yeaaah klistermærke

Synes man at maskinen skærer helt forkert omkring motivet så skal man kalibrere maskinen. Der kan man evt følge min guide her.

KLISTERMÆRKER LAVET KLAR I GRAFISK PROGRAM

Har man lavet alting klar i et grafisk program inden, både motiv og hvad maskinen skal skære gemmer man til sidst som en EPS med transparent background. Ellers er fremgangsmåden den samme som ovenover, det eneste forskel er, at man i andet step ikke skal fjerne noget omkring mærkerne med tryllestaven, da det allerede er fjernet.

Klistermærker i neon orange

Klistermærker til gaver, skolebøger mm ....SÅ mange muligheder.

HVOR KAN MAN KØBE STICKER/KLISTERMÆRKE PAPIR

Man skal bruge store A4 størrelse klistermærker der ikke er skåret i forvejen. Jeg har prøvet papir fra to forskellige steder.

Onlinelabels.com, som har en afdeling i UK de sender fra. De har rigtig mange forskellige farver, neon pastel, gennemsigtigt mm. De har rigtig gode priser ved 100 stk, men man kan også godt selv vælge et antal 10, 20 etc stk. men så bliver prisen noget anderledes. Jeg ville ønske de havde blandede pakker med 20 ark af deres forskellige farver og papirer.Et meget lille udvalg af labels fra OnlineLabels.com men nedenfor kan kan se deres valgmuligheder.

Materialer valgmuligheder fra UK online labels. Gå til siden her 

Avery har ikke helt så mange farver som Onlinelabels (selvom jeg her har billeder af flere) men jeg tror at alt hvad Avery har, har OnlineLabels også + endnu flere. MEN hos Avery kan man købe ned til 25 ark af hver farve, hvilket er rart, men priserne er lidt højere.

Jeg har også hørt nogen der bruger Evergreen papir man kan få på Amazon.co.uk , og der findes helt sikkert flere steder man kan købe A4 klistermærker.

Husk jeg har min Facebook gruppe "cricut for alle" hvor jeg poster nye guides og inspiration.

Vi bruger cookies til at sikre dig den bedste oplevelse på MAKERstudio shop. Læs mere

Hovedmenu

Din kurv

Der er ikke flere varer i din kurv